Om DobbeltDanmark

Om DobbeltDanmark


Fra efteråret 1939 og frem til januar 1953 var der rationering i Danmark. Det lagde en kraftig begrænsning på forbrugsmulighederne i alle dele af befolkningen. Men trangen og lysten til tobak, kaffe og spiritus forsvandt jo ikke blot, fordi man nu skulle gå med rationeringsmærker i pungen. Derfor udviklede stort set alle danskere et væld af fantasifulde veje til at sikre sig varer ud over, hvad ens tildelte rationeringskort berettigede til. Der opstod en dobbeltøkonomi, hvor man handlede på kryds og tværs, og hvor flertallet i større eller mindre omfang overtrådte den strenge lovgivning. En mindre gruppe mennesker gjorde det til deres levevej at skaffe de eftertragtede varer. De stjal varer, svindlede med papirerne, smuglede store partier luksusvarer, solgte rationeringsmærker, trykte falske mærker og omsatte det hele på den store sorte børs, som hverken høj eller lav var for fin til at frekventere, når trangen til cigaretter eller spiritus blev ubærlig.

Dette website handler om denne tid, om de kriminelle som sikrede leverancer til danskerne og tjente styrtende med penge. Det handler også om de politifolk og andre myndighedspersoner som så igennem med ulovlighederne og måske tog sig godt betalt for at vende det blinde øje til. Der tegnes et billede af en spændende tid, hvor dobbeltmoralen virkelig fik lejlighed til at udfolde sig, og hvor en række dramatiske begivenheder fandt sted. Begivenheder som optog samtiden og satte spor, som stadig den dag i dag kan fascinere og give stof til eftertanke.

Websitet bygger naturligvis på datidens aviser og tidsskrifter, men det har været hensigten at sætte fokus på begivenheder, som ikke har været så meget omtalt tidligere, men som kildestudier i Rigsarkivet, nu giver indsigt i. Der bliver derudover i vidt omfang vist fotos, som ikke har været offentliggjort. Der er i dette website ikke angivet kilder, men enhver, som er yderligere interesseret, kan skrive til redaktionen, som stiller  kildeangivelser til rådighed. Redaktionen modtager gerne ideer, kritik og forslag til henvisninger.

Kontakt: Jon Benkert Holtet jbholtet@gmail.com

Kontakt: Christian Holtet  christian.holtet@gmail.com