Kim Philby


Var Ricard Jensen under observation af Kim Philby?


Under udarbejdelseDet danske politi følger naturligvis opmærksomt Richard Jensen og hans færden. Det samme gør Hærens Efterretningstjeneste. Men den kendte kommunist og internationalt berygtede fagforeningsformand bliver sandelig også iagttaget af både den britiske efterretningstjeneste MI5 og det amerikanske CIA. Amerikanerne er så venlige at fotografere Richard Jensen og forære billedet til deres engelske kolleger, der igennem mere end 30 år fører nøje bog over hans aktiviteter. Der er nu offentlig adgang til  dele af MI5´s materiale, herunder altså også den fyldige mappe med materialet om Richard Jensen.

 
.

Tilsyneladende har det engelske MI5 endog deres egne agenter i Danmark, som rapporterer direkte til englænderne i London. Her arbejder man med teorier om, at Richard Jensen i 1947 er begyndt at gå igang med sine før-krigs-aktiviteter, der inkluderede sabotage og våbensmugling.

Bemærk underskriften af Harold Adrian Russell "Kim" Philby (1912 –  1988), som i 1947 endnu har sit arbejde i MI6 (SIS), den anden gren af engelske efterretningstjeneste. Kim Philby blev senere som bekendt afsløret som mangeårig sovjetisk agent, og som sådan var han på samme hold som Richard Jensen. Man kan jo spekulere lidt i, om Philby undlod at skrive alle oplysningerne ind i arkiverne om sin hemmelige alliancepartner Richard Jensen.

Der er åbenbart et tæt samarbejde mellem det engelske MI5 og de forskellige grene af dansk efterretningstjeneste. Her er Bjarke Schou fra Hærens Efterretningstjeneste og Axel Haslund chef for Politiets Efterretningstjeneste på besøg hos den senere så berømte Millicent Jessie Eleanor Bagot (1907-2006), der var model for en af forfatteren John Le Carres personer i  bøgerne om George Smiley.

Bemærk hvorledes de kan berolige hinanden med, at kommunisterne formentlig får mindre indflydelse efterhånden som dampskibene bliver udfaset.