Johannes Jacobsen

Var der en sammenhæng mellem de to dobbeltmord?


Mange journalister og forfattere har i tidens løb spekuleret i, om der var forbindelse mellem dobbeltmodet i Køge Bugt og dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. Det startede naturligvis med, at dobbeltmorderen fra Køge Bugt Anders Jørgensen påstod, at han dræbte sine to ofre – sortbørsmændene Rudolf Nicolai og Hjalmar Olsen – i selvforsvar, fordi de havde opdaget, at Anders Jørgensen havde erfaret, at de havde begået mordene. Den historie var der nu ikke mange, der troede på, men det satte fantasien i gang hos journalisterne og politifolk – både fra Frederiksberg og fra politigården i København brugte mange dage på at undersøge den mulige forbindelse. De fandt imidlertid aldrig helt sikre vidneudsagn, der entydigt kunne fastslå en forbindelse, men i efterforskningsarbejdet var der mange spændende beretninger.

En af dem kom fra sortbørsmanden Hans Edvard Nielsen, der blev fængslet i forbindelse med Edderkopsagen og sigtet blandt for at have bestukket den højtstående politimand Troels Hoff med en pels til dennes kone. Under afhøringerne fortæller sortbørsmanden Nielsen en masse interessante ting om sortbørsmiljøet efter krigen, hvor han bestemt tilhører inderkredsen.

Han udtaler bl.a.: ”Fra min gode ven Johannes Jacobsen har jeg fået at vide, at Rudi Nicolai lånte 10.000 kr. Han var i en midlertidig forlegenhed, men at han snart ville kunne betale pengene tilbage, da Linde skyldte ham penge for en kommission”. Johannes Jacobsen er ejer af restauranten Hos Johs, der ligger i Hammerichsgade og som er kendt som et sted, hvor sortbørshandlere, tyveknægte og andre der ikke kun har lovlig beskæftigelse mødes. Her udveksles varer og oplysninger i den store stil. Restauratør Johannes Jacobsen deltager livligt i handlen. Det har han gjort siden krigens tid, hvor han tjente store penge på at være mellemmand for guldsmuglere og tyskere, der ville sikre sig til efter krigen.


















Til politiet fortæller sortbørsmanden Hans Edvard Nielsen løs om sin ven Johannes Jacobsen og om forholdene i restauranten. Fra andre sammenhænge ved vi, at han er et ganske troværdigt vidne, og han fortæller videre, at Nicolai efterfølgende er hos Linde i dennes møbelforretning på Gl. Kongevej, men at Linde vanen tro nægter at betale hvad han skylder. Det kommer til et skænderi og kort tid efter bliver Nicolai myrdet i Køge Bugt.

”Der røg mine 10.000 kr.”, udbryder Johannes Jacobsen overfor gæsterne i restauranten, da han hører om mordet. Jacobsen er ligeledes fængslet i Edderkopsagen, hvor politiet sigter ham for handel med falske pund, sortbørshandel og flere andre forhold.


Da kriminalbetjent Albrink vil høre nærmere om dette lån og forbindelserne mellem Linde og Nicolai, er Johannes Jacobsen i starten ikke særligt meddelsom, men igennem afhøringen lukker han lidt op for posen og fortæller, at det nok er rigtigt, at Nicolai lånte penge, og at det også er korrekt, at Linde skyldte Nicolai nogle penge, og at det drejede sig om, at de i fælleskab ”havde andel i et skib”. Mere vil han dog ikke sige.

Adskillige andre vidner har fortalt, at Nicolai havde forbindelse til den kontorchef Jacobsen, fra Peter Bangs Vej, og at de lavede forretninger sammen. Meget tyder på, at Jacobsen også investerede i skibe. Var det samme skib som Linde også havde penge i?

Hans Edvard Nielsen er ikke i tvivl, og han udtaler skråsikkert: ”Jeg har offentligt indgået væddemål om, at Linde før eller senere vil blive draget til ansvar for sin andel i de to dobbeltmord”


Desværre vil skæbnen det således, at både Hans Edvard Nielsen og Johannes Jacobsen dør kort tid efter deres afhøringer. De har begge givetvis vidst meget mere end de brudstykker, de gav videre til kriminalpolitiet. Men deres øvrige viden tog de med i graven.








































Restauratør Johannes Jacobsen skaber sig en mindre formue under krigen, hvor han handler med guld bl.a. til det tyske sikkerhedspoliti. Efter krigen fortsætter han med sortbørshandel og andre lyssky affærer.