(Det føromtalte foto kan se HER)
Gjort bekendt med Rob. Magnussens forklaring om tre gange i løbet af 1944 at have afleveret en konvolut med penge til en signaliseret person kaldet ”Iglen” ved Allegadekrydset, siger kmpt., at det afgjort ikke er ham, der kan være tale om. Han erkender dog, at det fremkomne signalement kan passe på ham (ret godt), men med den undtagelse, at han ikke er tyndhåret, ligesom han heller ikke har haft en trenchcoat med bælte og skulderstropper, derimod en cotton coat. Han går barhovedet om sommeren.
Kmpt. siger i denne forbindelse, at han tidligere er forvekslet med John Lyhne, på hvem signalementet også kan passe, andre kan han ikke tænke sig. Han kender ikke bogtrykker Rob. Magnussen, han har ikke fået penge eller andet ved Allegadekrydset i 1944 eller på noget andet tidspunkt, og han har i det hele taget aldrig fået penge for illegalt arbejde. Han har heller aldrig hørt ”Iglen” om sig selv, og det er første gang, at han hører dette i forbindelse med hans navn. Udover det illegale arbejde har han ikke haft noget at gøre med de øvrige medlemmer af gruppen.
Kmpt. tilbyder at ringe til tjener Petterson for at spørge, om han som medlem af gruppen kan oplyse noget. Efter dette siger kmpt., at Pettersen er vidende om, at ”Bøffen” var kendt af ”Skipper”, Svend Geisler og arkitekt Olaf A., der var medlem af gruppen, men som ikke er mellem personerne på billederne i Billedbladet.
Andet eller mere mener kmpt. sig ikke i stand til at oplyse.
”Centralkartoteket” har oplyst, at efter det illegale ”Information” af 10. 10. 1944 er gæsterne i Igels forretning truet med tysk politi, når der blev gjort vrøvl over overpriser på smørrebrød. Igel er gjort bekendt med dette og siger hertil, at det står han helt uforstående overfor, han har ikke tidligere set eller hørt noget herom, idet han henviser til sit nationale sindelag i forbindelse med den illegale gruppes arbejde.
Han fremhæver, at han har været oprigtig, og at han i videst mulig omfang vil stille sig til rådighed for politiet, idet han gerne ser, at han bliver renset for evt. beskyldninger eller misforståelser.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent.
Kontinueret den 2. maj 1950
Fru A. Istedgade mødte efter anmodning i dag her i kammeret. Forespurgt om den 19. 2. 1948 forklarer hun, at hendes datter og svigersøn har været hos hende om eftermiddagen, og hun nægter samtidig, at der foreligger et tilfælde af aftalt forklaring.
Nærmere udspurgt siger hun, at hun mener at kunne huske, at de kom umiddelbart før forretningernes lukketid, idet hun husker, at hun selv var med til at købe fødselsdagsgaven, da de skulle til fødselsdag på Amager, hun siger, at de kom sammen og gik også sammen, men hvor længe de har været hos kmpt., eller hvornår de kom, kan hun ikke sige med sikkerhed. Det var straks efter, at de var kommet, at de gik ned for at købe gaven. Hun siger nu, at Kjeldsen ikke var med nede for at handle, det var kun kmptd. og datteren, da de kom op, ville Kjeldsen se, hvad de havde købt, men dette fik han ikke lov til. Hun er sikker på, at de ikke havde nogen hund med, og at hun trakterede dem med kaffe, inden de gik. Der blev ikke talt noget om, hvor de havde været om eftermiddagen, men de var i ”stadsetøjet”, da de som anført skulle til fødselsdag.
Kmptd. er forespurgt, hvorfor hun ikke har gjort en bemærkning herom, da hun var med datteren til afhøring på Frederiksberg den 16. 3. 1948, hun siger hertil, at hun ikke vil aflægge ed på noget, men det forekommer hende, at hun har bemærket dette, men at der i så fald ikke er kommet med i rapporten. Ligeledes er hun gjort bekendt med, at såvel hendes datter som Kjeldsen omtaler et sammenstød mellem hende og svigersønnen den 21. 2. 1948, men hun siger hertil, at hende bekendt har der ikke været noget sammenstød eller nogen diskussion. Hun erkender, at umiddelbart før hun mødte i kammeret har hun talt med datteren såvel som med Kjeldsen.
Forespurgt om henvendelsen til fru Westfjord forklarer hun, at det var efter, at hun havde været hos politiet på Frederiksberg sammen med datteren, at hun opsøgte Westfjord, og det var udelukkende for om muligt at få noget at vide om Kjeldsen og hans situation. Kmptd. fastholder, at datteren ikke har betroet sig til hende, hvorfor hun heller ikke har kunnet fortælle noget til fru Westfjord. Det var denne, der overraskede hende med at sige, at hun kom i anledning af mordet, men der blev ikke talt om detaljer, ligesom kmptd. heller ikke opgav sit navn eller bopæl. Fru W. trøstede hende ved at sige, at såfremt svigersønnen ikke havde gjort noget, ville der heller ikke ske hende noget.
Fru Westfjord mødte derefter efter anmodning, de to dammer havde lejlighed til at tale sammen, men der fremkom intet til yderligere oplysning. Kmptd. fastholder, at fru A. ikke havde fortalt hende noget om mordet, og at hun har sin viden som tidligere omtalt gennem sit ”syn”, idet hun samtidig betegner sig selv som halvtosset. Hun hævder fremdeles, at Kjeldsen er ”nøglen” til mordets opklaring.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent.
Kontinueret 9. maj 1950
Kriminalbetjent Poul Frandsen og undertegnede har med den fornødne tilladelse afhørt tidligere bogtrykker Robert Magnussen, der stadig er patient på Sct. Hans Hospital, afd. V. Han vil fastholde, hvad han tidligere har forklaret, men forespurgt om hvorfor han har udpeget den afhørte K.J. som identisk med ”Iglen” er han ikke i stand til at give noget svar.
Forevist billeder bl.a. af Kjeldsen, Lyhne og Igel, siger han, at det forekommer ham, at han tidligere har set de nævnte tre, men han husker ikke i hvilken forbindelse. Særlig Igels billede dvælede han længe ved, og på spørgsmålet om han evt. havde taget fejl af K.J. og Igel, udtalte han, at nu skulle han jo være meget forsigtig med at udtale sig med sikkerhed, men der var en meget stor lighed mellem ”Iglen” og Igel.
Gjort bekendt med, at Igel har et værtshus i Studiestræde 22 og har haft det siden 1943, siger kmpt., at han selv kom en del i Studiestræde under besættelsen, hvor han havde forbindelse med ”Carl Peter”, muligvis Carl Peter P., som er kendt af kriminaloverbetjent Richter Olesen. Denne Carl Peter skal efter kmpts. udsagn være hjulpet økonomisk af kontorchef Jacobsen og også kende Carl Mogensen. Kmpt. mener videre, at han en eller to gange under besættelsen har været i Igels bar sammen med Mogensen og Carl Peter. Oplysningerne må dog tages med et vist forbehold.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent.
Kontinueret 16. maj 1950
Robert Magnussen har meddelt i brev 9. ds., at han sikkert tager fejl af ”Wonder Bar” og Igels Bar, det førstnævnte sted har han været en gang sammen med Carl Mogensen og to andre mænd, han nævner ikke hvilke.
Grosserer Svend Aage Geisler, f. Frederiksberg 16. 12 1921, Danmarksgade, pers. bl. xxx, har forklaret at han ikke er i stand til at udtale sig om Carl Mogensen, da han så at sige intet har haft med ham at gøre. Men han henviser til ”Skipper” alias Evers, der nu er turist- og erhvervschef i Korsør, samt arkitekt Oluf A., der for nylig skal være gift med skuespillerinden XX.
Kmpt. forklarer, at ham bekendt havde den illegale gruppe under besættelsen ingen egentlig forbindelse med Mogensen, og at Igel skulle have haft noget med ham at gøre på egen hånd, har kmpt. ikke hørt. Forespurgt om Lyhne siger kmpt., at den mand jo er i stand til alt, så han vil ikke garantere for ham, men sige noget positivt, er han ikke i stand til. Han omtaler likvideringen af grønthandleren på Peter Bangs Vej 74 (samme ejendom som Jacobsen boede i), men hævder samtidig, at likvideringen og dobbeltmordet overhovedet intet har med hinanden at gøre. Kmpt. mener at vide, at på det tidspunkt, da dobbeltmordet fandt sted handlede Lyhne med biler, men efter besættelsen har de ikke haft noget videre med hinanden at gøre.
Kmpt. nægter ligeledes, at motivet for dobbeltmordet skulle være et eller andet uafgjort mellemværende fra besættelsestiden mellem Jacobsen og gruppen, og han henviser i denne forbindelse til, at han tidligere er afhørt indgående af politiet på Frederiksberg, men han var dengang ikke i stand til at give brugbare oplysninger vedr. mordet, og det samme er tilfældet nu.
Forevist billeder af Henrik Kjeldsen erklærer kmpt., at han ikke kender denne person.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent.
Kontinueret 19. maj 1950
Kriminalbetjent Jan Karlsen og undertegnede har den 17. ds. på statsfængslet i Vridsløse afhørt Ingolf Asbjørn Lyhne f. 28. 6. 1916 i Herning, der afsoner straf for røveri.
Han hævder, at han intet som helst har med dobbeltmordet at gøre, og det er heller ikke ham, der under dæknavnet Iglen har modtaget kuverter med penge ved Allegadekrydset i 1944. Han bekræfter, at han har været medlem af den omtalte gruppe, men for hans vedkommende har han ikke haft noget at gøre med Carl Mogensen, det må nærmest blive Skipper og Oluf A., der kan udtale sig herom. Han henviser til, at han tidligere er afhørt om mordet, men han kan vedblivende intet oplyse.
Forevist fotos af Henrik Kjeldsen, siger han, at det forekommer ham, at han har set Kjeldsen tidligere, men han kan ikke huske, hvor det er fra. På forespørgsel fra kmpts. side om hvem Kjeldsen er, fik han det svar, at det var en, der var stukket af umiddelbart efter mordet og havde sejlet en tid med svensk skib under falsk navn.
Lyhne fortalte derefter, at han inden sin anholdelse havde hørt om en mand, der flygtede herhjemmefra, da ”jorden brændte ham under fødderne”. Han havde derefter sejlet med svenske skibe på falske papirer, bl.a. på Amerika, og ved at bluffe sine omgivelser var det lykkes ham at blive maskinofficer. Muligt var det tale om den samme mand. Historien havde han hørt af en Louis Christensen, der er arrestant for tiden, eller også af dennes broder Poul Erik, der bor i Madvigs Alle 4, muligt var de begge til stede ved denne lejlighed.
Louis Christensen er identisk med Louis Johannes Christensen, f. i Ålborg 20. 10. 1915, tidl. Arr. ved 11. U.K. nu strafafsoner i statsfængslet i Nyborg.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent.
Kontinueret 31. maj 1950
Poul Erik Christensen, Ålborg 14. 1. 1923, Madvigs Alle 4. 3., bror til Louis Christensen, er udspurgt i henhold til foranstående, men hans siger hertil, at det ikke er ham, der er fremkommet med ”historien”, som han i øvrigt ikke vil have hørt tidligere.
Yderligere udspurgt efter sagens anledning erkender han, at han kender Ingolf Asbjørn Lyhne, som han under besættelsen har truffet hos en person ved navn Fæster, for hvem han har opbevaret illegalt materiale. Noget andet til oplysning fremkom ikke.
Nævnte Fæster er antagelig identisk med Johannes Chresten Fæster, f. 12. 9. 1918 i Svendborg, tidl. Dr. Tværgade 27, impliceret i Edderkoppesagen. Han er pt. frameldt til Sverige, men opholder sig antagelig i England.
Det bemærkes, at Louis Christensen, dennes broder, Fæster og Aron Becker tilhørte kredsen omkring Rudi Nicolai på ”Nordland” under besættelsen. Poul Erik Christensen har senere været i sag med Becker.
Nicolai og Fæster var begge hælere i den store ”Klem & Krüger sag”, et røveri under besættelsen (nov. 44) af klædevarer for adskillige tusinde kroner, dette røveri er kun delvist opklaret.
I samme gruppe som Geisler og Lyhne fandtes den nu afdøde Helge Mogensen, kaldet ”Fætter”, der også er nævnt i ”Edderkoppesagen”. I forbindelse hermed findes anført, at en tysker, Nass købte guld af Johs. Jacobsen og Nicolai i ”Paghs Vinstue”, samt at den tidligere nævnte Hans B.L. har oplyst, at han har afhændet udenlandsk valuta til Linde, Johs. Jacobsen og Aron Becker.
Af øvrige gruppemedlemmer har undertegnede været i forbindelse med Oluf A., Hauchsvej, samt fabrikant Mogens H. Middelfartsgade, der dog intet nævneværdigt har kunnet oplyse.
Driftsleder Helge Erik L., Fredbg. 1923, Frederiksvej, der også var med i gruppen, er i dag af kriminalbetjent Vestergård og undertegnede truffet til stede på fabrikken ”Strong” i Glostrup, hvor han er ansat. Denne virksomhed indehaves delvis af fa. Carl Holten. Kmpt. har forklaret, at han intet kender til det store ”hold up” hos Klem & Krüger, men erkender, at han kender Johs. Jacobsen i har gjort dette i flere år, ligesom han også fra sine drengeår kender servitricen Else Poulsen, der nu er ansat i Chas Bodega. Han afviser bestemt, at han har handlet illegalt med Jacobsen eller nogen anden under besættelsen eller senere. Han nægter ligeledes at have modtaget tilsigelse her fra kammeret, samt have kendskab til herv. sags hovedpersoner. Forespurgt om hvem der ellers kom meget hos Jacobsen, siger han, at den eneste han husker, var en vistnok kulgrosserer Fabricius, ca. 50 år, høj og lidt fyldig, ellers erindrer han ingen af de øvrige. Kmpt. lægger ikke skjul på, at han har fået stillingen som driftsleder af den nyopførte virksomhed gennem Preben Holten, som han har kendt i en årrække. Ligeledes erkender han, at han er kommet en del sammen med Lyhne, såvel under som efter besættelsen.
Roland Olsen
Kriminaloverbetjent
Copyright © All Rights Reserved